Vi sender alle kanaler transparent, dvs. at vi sender dem ud ligesom vi modtager dem fra tv-stationerne. Det betyder at sendes de i 4:3 sendes de videre i 4:3…

Eneste undtagelse er DR1 og DR2, som vi sender i både 4:3 og i 16:9. (Hvor længe vi gør de er uvist)

Overgangen fra 4:3 til 16:9 opleves forskelligt af medlemmerne afhængig af, hvilket tv og modtageudstyr de er i besiddelse af.

De mest almindelige situationer der kan opstå, når en kanal begynder at sende i 16:9 ”anamorfisk”, også kaldet ægte 16:9, er:

  • Seere der har et widescreen-tv, og modtager kanalen digitalt, og som har en 16:9-kompatibel modtager, vil fremover få maksimalt udbytte af den. Det vil således ikke længere være nødvendigt at zoome ind og dermed reducere opløsningen, på de programmer, som udsendes i 16:9-format.
  • Seere der har et widescreen-tv og modtager den analogt vil man kunne udnytte 16:9 formatet i fuld bredde, men med dog et lidt dårligere kvalitet end på digital nettet, og det vil som ovenstående naturligvis heller ikke her være nødvendigt at zoome ind og dermed reducere opløsningen, på de programmer, som udsendes i 16:9 format.
  • Seere der har et 4:3 tv, og hvor tv’et har en indstillingsmulighed til, at vælge 16:9 format via indstillingerne på tv’et, vil der derfor komme sorte bjælker foroven og forneden på billedet, så det også ser rigtig ud på et 4:3 tv.
  • Seere der har et 4:3 tv, og hvor tv’et er tilsluttet en 16:9-kompatibel modtager fortæller man modtageren, at man har et 4:3 tv. Der vil så komme sorte bjælker foroven og forneden på billedet.
  • Seere der har et 4:3 tv, og hvor der IKKE er nogen 16:9 indstillingsmulighed, vil man i 16:9 udsendelser modtage signalet hvor man vil se billedet strække sig sammen, eksempelvis bliver et ansigt ovalt på skærmen, og det vil her desværre ikke være optimalt at se 16:9.

    Vi tror ikke der er meget at gøre, bortset fra man køber en digital modtager til billige penge.
    (Sagem61).

 

Kilde: youSee LTN